Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zebrzydowicach zaprasza do składania ofert na świadczenie usług polegających na sporządzaniu, wydawaniu i dowozie posiłków dla osób dorosłych oraz dzieci nieuczęszczających do placówek oświatowych, korzystających z pomocy ośrodka i zamieszkujących na terenie Gminy Zebrzydowice.
Poniżej znajduje się pełna treść zapytania ofertowego:
Zebrzydowice, 07-12-2016r.
GOPS.271.2.2016
ZAPYTANIE OFERTOWE
I.Zamawiający:
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zebrzydowicach, ul. Ks. Janusza 6, 43-410 Zebrzydowice zaprasza do złożenia ofert na:
II. Przedmiot zamówienia:
Świadczenie usług polegających na sporządzaniu, wydawaniu i dowozie posiłków dla osób dorosłych oraz dzieci nieuczęszczających do placówek oświatowych, korzystających z pomocy Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Zebrzydowicach, zamieszkujących na terenie Gminy Zebrzydowice.
III.Rodzaj zamówienia:
Usługi.
IV.Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi restauracyjnej, polegającej na przygotowaniu i podawaniu gorącego posiłku (tj. jednodaniowego obiadu) z możliwością konsumpcji w lokalu wyznaczonym przez Wykonawcę na terenie Gminy Zebrzydowice (preferowany lokal usytuowany w centrum gminy) bądź – w przypadku osób starszych lub niepełnosprawnych dowiezionych do miejsca zamieszkania osoby wymagającej pomocy w formie posiłku w prognozowanej liczbie:
- posiłek w lokalu wyznaczonym przez wykonawcę świadczony będzie dla ok. 9 osób.
- posiłek dowożony do miejsca zamieszkania – dla ok. 6 osób.
2. Liczba sporządzonych i wydanych gorących posiłków może ulec zmianie ze względu na specyfikę zamówienia, którą cechuje zmienność potrzeb klientów Ośrodka. Zamawiający zastrzega, iż nie będzie ponosił żadnej odpowiedzialności, jeżeli tylko część z gorących posiłków będzie zrealizowana, a Wykonawca nie będzie miał w tym zakresie żadnych roszczeń do Zamawiającego. Zamawiający pokryje koszty tylko za faktycznie wydane ilości gorących posiłków.
3. Przygotowanie, wydawanie oraz możliwość konsumpcji obiadu odbywa się w dni powszednie, niedzielę i święta w lokalu wyznaczonym przez Wykonawcę.
4. Obiady powinny być wydawane w godzinach między 12.00 a 14.00.
5. W przypadku niemożności wykonania usługi w niedzielę lub święta dopuszcza się możliwość wydania suchego prowiantu o wartości obiadu. Każdorazowo sytuacja taka musi być wcześniej uzgodniona z przedstawicielem ośrodka pomocy.
6. Posiłek powinien być:
- przygotowywany zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, - zróżnicowany,
- sporządzany z pełnowartościowych produktów z uwzględnieniem sezonowości ich występowania,
- zapewnić nie mniej niż 600 kcal,
- składać się z jednego ciepłego dania z zachowaniem norm żywieniowych dla danej grupy wiekowej.
7. Nie dopuszcza się wydawania posiłków przygotowanych na bazie gotowego posiłku (ze słoika lub puszki).
8. Tygodniowy jadłospis powinien zawierać nie mniej niż 3 posiłki mięsne.
9. W miarę potrzeb przygotowanie ciepłego posiłku dietetycznego wg wskazań lekarza dla osób będących na diecie. Ilość tego rodzaju posiłków będzie określana na dany miesiąc z odpowiednim wyprzedzeniem.
10. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca zapewnił odpowiednie warunki lokalowe umożliwiające spożycie posiłku, w szczególności miejsca siedzące przy stoliku.
11. Rozliczenie miesięczne wydanych obiadów odbywa się na podstawie imiennych kart obiadowych wystawionych przez Ośrodek osobom korzystającym z tej formy pomocy.
12. Wykonawca zapewni zaplecze sanitarne dla klientów Ośrodka w postaci szatni oraz wydzielonym pomieszczeniem z dostępem do bieżącej wody i toalety.
13. Wykonawca winien wykazać, że dysponuje odpowiednią salą jadalną na terenie gminy Zebrzydowice, posiadającą dostęp do bezpłatnego WC z umywalką, dopuszczoną na mocy decyzji właściwego organu do prowadzenia działalności gastronomicznej (zbiorowe żywienie) w miejscu przygotowywania i wydawania posiłków. Zamawiający zastrzega sobie prawo do żądania od Wykonawcy przed rozpoczęciem wykonywania usługi do przedstawienia w/w decyzji.
14. Wykonawca zobowiązuje się do zapewnienia niedostępności alkoholu dla klientów Ośrodka spożywających posiłki w porze wydawania obiadów tj. w godz. 11.00- 14.00.
15. Świadczenie usług restauracyjnych powinno być wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi w tym zakresie, w tym Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz,U. z 2015 poz. 594 ze zm.).
16. Posiłki powinny być sporządzane i wydawane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego.
17. Produkty żywnościowe będą zakupione przez Wykonawcę we własnym zakresie.
V.Kryterium wyboru oferty: cena.
VI.Termin realizacji zamówienia: 01.01.2017 – 31.12.2017
VII.Wymagania, jakie powinni spełniać wykonawcy:
Udział w postępowaniu mogą wziąć Wykonawcy, którzy:
- posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie,
- dysponują potencjałem technicznym personalnym,
- znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia,
- posiadają niezbędne zezwolenia/dokumenty upoważniające do prowadzenia działalności będącej przedmiotem niniejszego postępowania.
VIII.Sposób przygotowania oferty:
Ofertę sporządzić należy na załączonym druku „Oferta – Kalkulacja cenowa”
Wraz z drukiem „Oferta – Kalkulacja cenowa” należy dostarczyć:
Zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej potwierdzające rodzaj wykonywanej działalności polegającej na przygotowywaniu i dostarczaniu żywności dla odbiorców zewnętrznych.
Decyzję zatwierdzającą, wydaną przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego do prowadzenia działalności objętej niniejszym zapytaniem.
Ofertę sporządzić należy w języku polskim w formie pisemnej – odręcznie (nieścieralnym atramentem lub długopisem), na maszynie lub komputerze. Oferta winna być podpisana przez osobę upoważnioną. W przypadku składania oferty w siedzibie zamawiającego lub pocztą na kopercie należy umieścić zapis „Oferta cenowa na przygotowanie i wydawanie posiłków”.
IX.Termin złożenia oferty:
Oferty należy składać w terminie do 22-12-2016r.
X.Osoba uprawniona do kontaktu z wykonawcami: Daniel Kroczek, tel: 32-4755119
XI.Załączniki: