Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zebrzydowicach zaprasza do składania ofert na świadczenie usług polegających na sporządzaniu, wydawaniu i dowozie posiłków dla osób dorosłych oraz dzieci nieuczęszczających do placówek oświatowych, korzystających z pomocy ośrodka i zamieszkujących na terenie Gminy Zebrzydowice.

Poniżej znajduje się pełna treść zapytania ofertowego:

Zebrzydowice, 07-12-2016r.

GOPS.271.2.2016

 

ZAPYTANIE OFERTOWE

I.Zamawiający:

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zebrzydowicach, ul. Ks. Janusza 6, 43-410 Zebrzydowice zaprasza do złożenia ofert na:

II. Przedmiot zamówienia:

Świadczenie usług polegających na sporządzaniu, wydawaniu i dowozie posiłków dla osób dorosłych oraz dzieci nieuczęszczających do placówek oświatowych, korzystających z pomocy Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Zebrzydowicach, zamieszkujących na terenie Gminy Zebrzydowice.

III.Rodzaj zamówienia:

Usługi.

IV.Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:

1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi restauracyjnej, polegającej na przygotowaniu i podawaniu gorącego posiłku (tj. jednodaniowego obiadu) z możliwością konsumpcji w lokalu wyznaczonym przez Wykonawcę na terenie Gminy Zebrzydowice (preferowany lokal usytuowany w centrum gminy) bądź – w przypadku osób starszych lub niepełnosprawnych dowiezionych do miejsca zamieszkania osoby wymagającej pomocy w formie posiłku w prognozowanej liczbie:

  • posiłek w lokalu wyznaczonym przez wykonawcę świadczony będzie dla ok. 9 osób.
  • posiłek dowożony do miejsca zamieszkania – dla ok. 6 osób.

2. Liczba sporządzonych i wydanych gorących posiłków może ulec zmianie ze względu na specyfikę zamówienia, którą cechuje zmienność potrzeb klientów Ośrodka. Zamawiający zastrzega, iż nie będzie ponosił żadnej odpowiedzialności, jeżeli tylko część z gorących posiłków będzie zrealizowana, a Wykonawca nie będzie miał w tym zakresie żadnych roszczeń do Zamawiającego. Zamawiający pokryje koszty tylko za faktycznie wydane ilości gorących posiłków.

3. Przygotowanie, wydawanie oraz możliwość konsumpcji obiadu odbywa się w dni powszednie, niedzielę i święta w lokalu wyznaczonym przez Wykonawcę.

4. Obiady powinny być wydawane w godzinach między 12.00 a 14.00.

5. W przypadku niemożności wykonania usługi w niedzielę lub święta dopuszcza się możliwość wydania suchego prowiantu o wartości obiadu. Każdorazowo sytuacja taka musi być wcześniej uzgodniona z przedstawicielem ośrodka pomocy.

6. Posiłek powinien być:

  • przygotowywany zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, - zróżnicowany,
  • sporządzany z pełnowartościowych produktów z uwzględnieniem sezonowości ich występowania,
  • zapewnić nie mniej niż 600 kcal,
  • składać się z jednego ciepłego dania z zachowaniem norm żywieniowych dla danej grupy wiekowej.

7. Nie dopuszcza się wydawania posiłków przygotowanych na bazie gotowego posiłku (ze słoika lub puszki).

8. Tygodniowy jadłospis powinien zawierać nie mniej niż 3 posiłki mięsne.

9. W miarę potrzeb przygotowanie ciepłego posiłku dietetycznego wg wskazań lekarza dla osób będących na diecie. Ilość tego rodzaju posiłków będzie określana na dany miesiąc z odpowiednim wyprzedzeniem.

10. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca zapewnił odpowiednie warunki lokalowe umożliwiające spożycie posiłku, w szczególności miejsca siedzące przy stoliku.

11. Rozliczenie miesięczne wydanych obiadów odbywa się na podstawie imiennych kart obiadowych wystawionych przez Ośrodek osobom korzystającym z tej formy pomocy.

12. Wykonawca zapewni zaplecze sanitarne dla klientów Ośrodka w postaci szatni oraz wydzielonym pomieszczeniem z dostępem do bieżącej wody i toalety.

13. Wykonawca winien wykazać, że dysponuje odpowiednią salą jadalną na terenie gminy Zebrzydowice, posiadającą dostęp do bezpłatnego WC z umywalką, dopuszczoną na mocy decyzji właściwego organu do prowadzenia działalności gastronomicznej (zbiorowe żywienie) w miejscu przygotowywania i wydawania posiłków. Zamawiający zastrzega sobie prawo do żądania od Wykonawcy przed rozpoczęciem wykonywania usługi do przedstawienia w/w decyzji.

14. Wykonawca zobowiązuje się do zapewnienia niedostępności alkoholu dla klientów Ośrodka spożywających posiłki w porze wydawania obiadów tj. w godz. 11.00- 14.00.

15. Świadczenie usług restauracyjnych powinno być wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi w tym zakresie, w tym Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz,U. z 2015 poz. 594 ze zm.).

16. Posiłki powinny być sporządzane i wydawane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego.

17. Produkty żywnościowe będą zakupione przez Wykonawcę we własnym zakresie.

V.Kryterium wyboru oferty: cena.

VI.Termin realizacji zamówienia: 01.01.2017 – 31.12.2017

VII.Wymagania, jakie powinni spełniać wykonawcy:

Udział w postępowaniu mogą wziąć Wykonawcy, którzy:

  • posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie,
  • dysponują potencjałem technicznym personalnym,
  • znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia,
  • posiadają niezbędne zezwolenia/dokumenty upoważniające do prowadzenia działalności będącej przedmiotem niniejszego postępowania.

VIII.Sposób przygotowania oferty:

Ofertę sporządzić należy na załączonym druku „Oferta – Kalkulacja cenowa”

Wraz z drukiem „Oferta – Kalkulacja cenowa” należy dostarczyć:

Zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej potwierdzające rodzaj wykonywanej działalności polegającej na przygotowywaniu i dostarczaniu żywności dla odbiorców zewnętrznych.

Decyzję zatwierdzającą, wydaną przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego do prowadzenia działalności objętej niniejszym zapytaniem.

Ofertę sporządzić należy w języku polskim w formie pisemnej – odręcznie (nieścieralnym atramentem lub długopisem), na maszynie lub komputerze. Oferta winna być podpisana przez osobę upoważnioną. W przypadku składania oferty w siedzibie zamawiającego lub pocztą na kopercie należy umieścić zapis „Oferta cenowa na przygotowanie i wydawanie posiłków”.

IX.Termin złożenia oferty:

Oferty należy składać w terminie do 22-12-2016r.

X.Osoba uprawniona do kontaktu z wykonawcami: Daniel Kroczek, tel: 32-4755119

XI.Załączniki:

1. formularz do pobrania: – Oferta – kalkulacja cenowa.

2. Treść zapytania ofertowego do wydruku do pobrania.